środa, 29 czerwca 2016

Smażone pierogi razowe

Nie sprawdzam się jako kucharka, ale nie ukrywam, że lubię eksperymentować.
A od czasu jak dysponuję różnymi mąkami i kaszami - często miewam wenę;-)

Moim ostatnim eksperymentem są 
razowe pierogi smażone z nadzieniem z kaszy gryczanej i jajek:


Składniki na farsz:
- ugotowana kasza gryczana w ilości ok 2 szklanek
- 9 (tyle miałam w lodówce) ugotowanych jajek i posiekanych
- kawałek pokrojonego i przysmażonego boczku wędzonego
- 1 duża cebula, pokrojona i przysmażona
- sól i chili

i ciasto:
- mąka pszenna zwykła i razowa (1:3)
- 1 jajko
- odrobina oleju i soli


Przygotowujemy farsz. Powinien być pikantny, więc nie żałujmy chili.
Wyrabiamy ciasto. Wykrawamy krążki i lepimy pierogi


Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 2 minut od wypłynięcia.

Wykładamy na stolnicę
I smażymy na smalcu.
odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i wcinamy :)


Wszystkim, którzy pokuszą się o zrobienie takich pierożków życzę smacznego:-)


13 komentarzy:

  1. Czyli można nie smażyć. Albo zjeść gotowane na obiad a na podwieczorek podsmażane :)
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zjeść takie "z wody". Ja zabierałam pierogi na wieczorne spotkanie towarzyskie nad zalewem. Miały być do chrupania:-))))

      Usuń
  2. Ale narobiłaś smaku Jolu. Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, zakasuj rękawy i do roboty:-)

      Usuń
  3. Miło i przytulnie, oczy zadowolone !! Uwielbiam tu wracać :) Podziwiam i pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dziękuję za miłe słowa:-*
      Po powrocie do Wrocławia wybiorę się w końcu na Kolejową:-)))
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja też mam ochotę powcinać takie pyszności - dzięki za przepis. Pozdrowionka, Krista :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najbliższych dniach zabiorę się za .... podpłomyki;-)

      Usuń
  5. Z pewnością pyszne. Popróbuj jeszcze gołąbków z takim nadzieniem. Z kaszą perłową również smaczne. A żeby się farsz nie rozlatywał dodaje się utartych ziemniaków. Palce lizać. U mnie mąka razowa w codziennym użytku jest nawet naleśniki i ciasto do pizzy z tej mąki robię:) Domownicy wcinają ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa wersja pierogów, takich jeszcze nie robiłam więc z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi wyglądają bardzo smakowicie. Wszystkie wymienione składniki z osobna lubię, więc i połączenie ich w kupę musi dać znakomite wrażenia smakowe :) Muszę spróbować :)
    Pozdrawiam eksperymentujaca Kuchareczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi... takie niby nic, a każdy za tym szaleje...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo równiutkie są Twoje pierogi, a przepis brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione słowo. To krytyczne także.
Mobilizujecie mnie do dalszej pracy:-*